Karbonsemleges kávé

Lelkiismeretfurdalás nélküli kávézás az irodában - karbonsemlegesen

cOffice

Ahhoz, hogy fel tudjuk venni a harcot a klímaváltozással fel kell nőnünk a feladathoz

A Plant for the Planet mozgalom célkitűzése a globális felmelegedést 2 °C alatt tartani. Sajnos előrejelzések szerint 2050-re a nemzetközi klímaegyezmény nélkül akár 6 °C-ot is emelkedhet a légkör hőmérséklete, de azzal együtt is 4 °C-os emelkedés várható. Többre van szükség, és a Plant for the Planet mozgalom az egyetlen célravezető megoldásnak a faültetést látja. Az elkövetkezendő 10 évben 1 billiónyi fa ültetését célozták meg, és az esőerdők védelme érdekében is gyakorlati lépéseket tesznek. Ennek következtében időt nyerhetünk a károsanyag kibocsátásunkat drasztikusan lecsökkenteni.

Ehhez a kezdeményezéshez világszerte sok híresség, vállalat és rengeteg iskola csatlakozott, többek között a Koffein Service kávék karbonsemlegesítése is a Plant for the Planet faültetéseivel történik.

„A Plant for the Planet Szervezetet 2007-ben alapította az akkor kilenc (!) éves Felix Finkbeiner német kisfiú, aki egy iskolai feladat kapcsán találkozott a Nobel- békedíjas Wangari Maathai történetével. Az aktivistanő harminc év alatt több, mint harminc millió fát ültetett. Felix fejébe vette, hogy eléri: minden országban egymillió fát ültessenek a gyerekek. Németország az első, akinek sikerült elérnie ezt a számot, kicsi országunk pedig csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szervezet az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve egy különleges akadémiát is működtet: gyerekek szervezik gyerekeknek. Azon fiatalok, akik részt vesznek ezen az akadémián, megismerhetik a klímaváltozás okait és következményeit, megtanulhatják, hogy minden egyes ember hatással tud lenni a globális problémákra is. Előadásokat tarthatnak, fát ültethetnek, és elkezdhetik megtervezni saját projektjüket. A program végére minden résztvevő Klímanagykövetté válik- ezt a személetet továbbadhatja az iskolájában és a családjában is.” írja a Pöttyöslabda szerzője

Sajnos, ha kávéról beszélünk, akkor felmerül még más, pl a cukor vagy a tejgyártás károsanyag kibocsátása is. Bízunk benne, hogy egyre több cég ébred rá, hogy a saját termékének előállítása során keletkezett üvegházhatású gázok semlegesítése és drasztikus csökkentése nem várhat tovább.

A kávéra vonatkozó érdekes adatok:

  • 1 kg zöldkávé termesztése 1,93 kg CO2 gáz képződésével jár együtt
  • Meglepő módon a kávé szállítása során a teljes folyamatnak csak a 8%-a képződik
  • A csomagolás során keletkezik a széndioxid 7%-a
  • Az előállítás során a legnagyobb részben (52%-ban ) maga az elkészítés, a fogyasztás jár károsanyag kibocsátással. Forrás

Összességében elmondható, hogy

  • 1 kg kávé előállítása 5 kg CO2 gáz képződésével jár együtt
  • 1 fa élete során 500 kg CO2 megkötésére képes
  • 1 fa ültetésével 100 kg kávé előállításának CO2 kibocsátását tudjuk ellensúlyozni

ÉS MEG IS TESSZÜK!

Stop talking! Start planting!