Lágyvízzel megelőzhető a vízkövesedés

A kávéfőzők ellensége a vízkő

Miért fontos a kávégép vízkőtelenítése?

cOffice

A kávéfőző legfőbb ellensége a vízkő

...és sajnos nemcsak a kávéfőzőt támadja meg. A meghatározás úgy szól, hogy vízkövesedés ott keletkezik, ahol csapvizet melegítenek! „Kemény” vagyis magas mésztartalmú víz olyankor keletkezik, amikor a „lágy” esővizet elnyelik a magas mésztartalmú kőzetrétegek, melyekből a víz kalcium- és magnézium-karbonát ásványi anyagokat mos ki. 

Arról, hogy miért kell vízkőteleníteni a kávéfőzőgépet, már volt szó, de legutóbbi blog bejegyzésünkben főleg a főzőegység tisztítására és a penész problémára koncentráltunk. A kávéfőzőgép vízkövesedése rontja a kávé minőségét és a gép élettartamát. A vízkövesedés következtében hosszabb ideig tart a kávéfőzés, és gyengébb a hőátadás, ennek következtében lesz kevésbé jó minőségű a kávénk! A mész idővel lerakódik a gép belsejében, és eltömődéseket okozhat. Ezenkívül a mész elősegíti a kávéfőzőgépet alkotó anyagok korrózióját. Mindkét jelenség jelentősen károsíthatja a gépünket! A mészlerakódás következtében nő a kávéfőzőgép energiafogyasztása, és ez által a környezetet is terheli. A kávénk optimális minőségének és a gép hosszú élettartamának biztosítása érdekében, fontos a gép rendszeres, idejében történő vízkőtelenítése.

Mit várhatunk egy jó vízkőoldótól? A vízkőoldóban lévő sav feloldja a lerakódott vízkövet. A kémiai reakció intenzitását a buborékképződés jelzi. A vízkőoldó hatékonysága meghatározó mértékben függ a vízkőoldóban lévő savtól. Az ideális vízkőoldónak kellő adagolásnál gyors és teljes vízkőtelenítést kellene biztosítania. És egyidejűleg maximálisan óvnia kell a géphez felhasznált anyagokat.

De, akkor a természetes vagy a mesterséges anyagok hatékonyabbak a vízkőtelenítéshez!?

Ha citromsavval történik a vízkőtelenítés, ott kicsapódás keletkezhet, aminek következtében eltömődhetnek a kávéfőzőgép kis keresztmetszetű vezetékei és szelepei. Az ecetben vagy ecetesszenciában lévő ecetsav és ízanyagok hatására a vízkőtelenítéskor kellemetlen szag keletkezik. A kávéfőzőgép műanyag alkatrészei idővel átvehetik ezt az ízt, ami ronthatja a kávé aromáját, és károsíthatja a vele érintkező alkatrészeket, tömítéseket. A legjobb, ha kifejezetten erre a célra kialakított szereket alkalmazunk, hiszen a kávégépek vízkőtelenítő programjához ezek használata szükséges. Szerencsére, ha a kávégépet a megfelelő szolgáltatótól bérli valaki, akkor ezek általában biztosítottak. 

Fontos az is, hogy területenként változó a vízkeménység országunkban, így ettől is függ, hogy milyen gyakorisággal szükséges elvégezni a vízkőoldást. Az biztos, hogy ha túl sok idő telik el két tisztítás között, akkor a vízkőoldás során nagyobb vízkődarabok válhatnak le a készülék kazánjában, amelyek aztán dugulást okozhatnak és bizony akkor szerelőre lesz szükségünk. Erre is van megoldás, ha bérlemény a kávégép, de jobb a bajt megelőzni, mint szembenézni vele :-) ugye egyetértünk?