Tudtad, hogy a víz után a kávé a második legtöbbet fogyasztott folyadék az egész világon? Sokan el se tudják képzelni a reggelt kávé nélkül, de a munkahelyeken is rengeteg fogy belőle. De miért olyan fontos számunkra ez a népszerű ital és milyen hatásai vannak a munkavégzés során?
Ebben a cikkben a munkahelyi kávézás jótékony hatásait vesszük górcső alá, és az is kiderül, hogy milyen hatással van a koffein a szervezetre és melyik napszakban milyen italt érdemes inni, ha szeretnénk kidomborítani a kávé pozitív hatásait, és elkerülni a hátrányait.
Biztos mindent tudsz már a kávéról?
A koffein hatása a szervezetre
Sok üdítőital, tea, sőt, a csokoládé is tartalmaz koffeint, azonban a kávéban van a legtöbb ebből a „csodaszerből”. Egy csésze eszpresszó kb. 90-100 mg koffeint tartalmaz, ám ez az érték nagyban függ az alapanyagtól és az elkészítés módjától is.
De miben nyilvánul meg a koffein hatása a szervezetre?
Előnyök:
- Stimulálja az agyműködést
- Fokozza a metabolizmust
- Segíti a dopamin és a noradrenalin felszabadulását
- Kitűnő álmosság ellen
- Hangulatjavító hatású
- Gyorsítja az anyagcserét
- Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal
- Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
- Segíthet a májbetegségek kialakulásának megelőzésében
- Kiváló antidepresszáns
Hátrányok:
- Aki sokat kávézik, könnyen rezisztenssé válhat a pozitív hatásokkal szemben.
- A koffein rendkívül addiktív. Aki rászokik, annak egyre többet és többet kell fogyasztania, nélküle pedig olyan elvonási tüneteket tapasztalhat, mint a fejfájás, a kimerültség vagy az ingerlékenység.
- A túl későn fogyasztott kávé álmatlanságot okozhat.
- Szorongást eredményezhet.
- Túlzott savképződést okozhat.some text
- Tipp: ne igyunk kávét éhgyomorra és az első adag feketét legalább egy órával ébredés után fogyasszuk el!
A kávéfogyasztás előnyei az irodában: ezért fontos a kávészünet!
A kávéfogyasztás hatásai a munkahelyen is fontos szerepet játszanak. A napi – akár többszöri – kávészünet számos előnyét élvezhetjük az irodában.
De mennyi időt töltünk kávézással és fontos-e a jó minőségű irodai kávé?
A munkahelyi kávézás hatásairól és az irodai kávéfogyasztási szokásokról a Costa Coffee és a GKI Digital készített közös felmérést, amiből többek között kiderül, hogy:
- A válaszadók 73%-a szerint fontos, hogy minőségi kávét igyanak a munkahelyen
- 54%-uk válaszolta azt, hogy a munkahelyi kávé egy juttatás, amiért nem kell fizetni
- 13%-uk tart naponta 10-15 perc kávészünetet, 21%-uk 5-10 percet míg 27%-uk egyáltalán nem tart szünetet a munkában és inkább munka közben kávéznak.
Pedig a kávészünet nem csupán a koffein hatása miatt hasznos. Nézzük, milyen előnyei vannak még!
- Kiváló énidő.
- Jó apropó, hogy felálljunk az íróasztaltól és átmozgassuk magunkat.
- Elegendő idő arra, hogy kiszellőztessük a fejünket – ez elengedhetetlen a jó ötletek születéséhez!
- A kávészünetben való beszélgetés a kollégákkal remek alkalom a csapatépítésre és a jó kollegiális viszony ápolására.
Ezeket igyuk, hogy maximális legyen a kávézás jótékony hatása!
Mindenkinek megvan a maga kedvenc kávéja: ki feketén, ki sok tejjel, ki hosszan, ki röviden, ki hidegen, ki melegen szereti. Azonban nem mindegy, hogy melyik napszakban milyen kávét iszunk – ha a kávéfogyasztás előnyei közül minél többet, míg a hátrányai közül pedig minél kevesebbet szeretnénk tapasztalni, érdemes odafigyelni, hogy mikor milyen kávét fogyasztunk!
Miben rejlik a kávé ereje?
Fontos különbséget tennünk a kávé koffeintartalma és az intenzitása között. Utóbbi az íz erősségét jelenti, míg a koffeintartalom a kávé hatásában tapasztalható erősségre utal.
A legszerencsésebb, ha a magasabb koffeintartalmú kávékat választjuk a nap elején, majd a délután folyamán a gyengébb hatású italok mellett tesszük le a voksunkat, a nap vége felé közeledve pedig teljesen lecsökkentjük a koffeinbevitelt.
Ezt igazolja a fent említett felmérés is, amely szerint a válaszadók
- a reggeli órákban erősebb, espresso típusú kávékat fogyasztanak (86%)
- délután pedig inkább a gyengébb italokat, például a cappucinot (53%), a latte macchiatot (56%) és az ízesített kávékat (74%) részesítik előnyben.
A késő délutáni órákban fogyasztott utolsó kávét érdemes koffeinmentes változatra vagy akár egy kellemes teára cserélni. Így nem kell lemondanunk a szertartásról, miközben attól sem kell tartanunk, hogy éjjel álmatlanul fogunk forgolódni.
Kávéfogyasztás, a jobb munkamorál érdekében? – Igen!
Azt már említettük, hogy a felmérésben résztvevők 54%-a válaszolta azt, hogy a minőségi irodai kávé egy díjmentes munkahelyi szolgáltatás – De miért olyan fontos ez?
Ez a „béren kívüli juttatás” fontos szerepet játszik a munkavállalók motiválásában, akik attól, hogy a munkáltatójuk könnyen és gyorsan elérhető, jó minőségű kávét biztosít számukra az irodában, megbecsülve érzik magukat. Ez a megbecsültség érzés, a koffein hatása és a kávészünet előnyei együttvéve segítenek a jobb munkamorál elérésében.
Számos munkáltató tisztában van vele, hogy a munkahelyi kávézás a munkamorál javítása mellett csapatépítésnek is kiváló, ráadásul akár csak néhány percnyi kötetlen beszélgetés a kollégákkal elég ahhoz, hogy a munkavállalók hatékonyabban dolgozzanak. Épp ezért a legtöbb munkáltató fontos feladatnak tartja, hogy a munkahelyi kávézás körülményeit a lehető legideálisabbá tegye a munkavállalók számára.
A hangulatos irodai kávésarok, a minőségi alapanyag beszerzése és a profi kávégép bérlés ma már szinte természetes, hiszen minden bölcs vezető tudja, hogy a vállalatot az elégedett munkatársak viszik előre.