Akár az otthoni, akár az irodai kávézás is unalmassá válhat néha. Időnként előfordul, hogy többre vágyunk a szokásos kávéknál, és jól esik egy kis extra kényeztetés. Szerencsére a klasszikus kávéitalok mellett olyan kávé receptek is akadnak szép számmal, amelyek valamilyen különleges alapanyag vagy egy szokásostól eltérő elkészítési eljárás segítségével teszik nem mindennapivá a mindennapi kávénkat.
De honnan érdemes elkezdeni? Milyen kávét igyunk nyáron és milyet ősszel? És mi történik, ha egy kis csibészség és némi alkohol is kerül a képletbe? Íme a legjobb különleges kávé receptek, amelyek bearanyozzák a napod!
Kezdjük az alapokkal! – Olasz kávé receptek
Ha Olaszországba látogatunk és kérünk „egy kávét”, akkor egészen biztosan egy eszpresszót fogunk kapni. Bár a cappuccino is legalább akkora világhírre tett szert, mint a klasszikus fekete, az – egyébként gyakran a vacsora után is kávét szürcsölgető – olaszok a tejes italokat csak délelőtt fogyasztják és leginkább úgy tekintenek rá, mint a reggeli étkezés fő alkotóelemére.
De vajon mitől olyan fenséges az olasz kávé?
A titok az alapokban rejlik. Ahhoz, hogy igazán jó kávét ihassunk, fontos hogy az ital minőségi alapanyagokból, megfelelő kávégéppel és kellő gondossággal készüljön. Irodai körülmények között ebben segítségünkre lehet a kávégép bérlés és persze vannak olyan olasz kávé receptek is, amelyekkel megbolondíthatjuk a munkahelyi kávézást!
Íme az olasz kávé klasszikusok!
- Caffe Latte: espresso tejhabbal
- Latte Macchiato: espresso tejjel és tejhabbal (közepes méretű tejeskávé)
- Capuccino: espresso tejjel és tejhabbal (ugyanolyan arányban)
- Americano/lungo: espresso forró vízzel hígítva
- Dupla eszpresszó
- Espresso freddo: dupla eszpresszó jéggel és cukorral összerázva
Őszi varázslat: a sütőtökös kávé receptek királya
A különleges szezonális kávés italok egyik legnagyobb királya a Pumpkin Spice Latte, azaz a fűszeres-sütőtökös tejeskávé. Az ital a Starbucks, amerikai kávézólánc kínálatában jelent meg először a 2000-es évek elején. Azóta óriási utat járt be, és igazi világsztár lett belőle.
A sütőtökös latte egy igazi, melengető, őszi ínyencség, amit otthon, sőt, akár az irodában is elkészíthetünk. A kávékülönlegesség lelke a sütőtökös fűszeres szirup, amit összeállíthatunk előre otthon és egy szép üvegbe csomagolva meglephetjük vele munkatársainkat.
Következzen a közepes méretű sütőtökös kávé receptek királya, a Pumpkin Spice Latte!
Sütőtök fűszeres szirup
(kb. 8 adag)
Hozzávalók:
- 1,5 csésze cukor
- 1,5 csésze víz
- 6 fahéjrúd
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 4 evőkanál friss sütőtökpüré
Elkészítés:
A cukrot és a vizet összekeverjük egy lábasban és felforraljuk. Amint a cukor feloldódott, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a szerecsendiót és a sütőtökpürét, majd hagyjuk főni 20 percig. Levesszük a tűzről és átszűrjük. Hűtőben tárolva akár 7 napig eláll.
Ha kész a szirup, a Pumpkin Spice Latte elkészítéséhez szükség lesz még 2-3 dl teljes tejre, egy (vagy dupla) eszpresszóra, tejszínhabra és a díszítéshez 1 csipet sütőtökös pite fűszerkeverékre.
A Pumpkin Spice Latte elkészítése:
- Felhabosítjuk a tejet.
- Egy bögrébe 3 evőkanál sütőtök szirupot teszünk, majd ráöntjük a forró eszpresszót és összekeverjük.
- Ezután a bögrét háromnegyedéig töltjük a meleg felhabosított tejjel, majd a tetejére tejszínhabot teszünk.
- Sütőtök pite fűszerrel díszítjük.
Jegeskávé recept, forró nyári napokra
Amikor tombol a nyár és kint rekkenő hőség van, természetes, hogy nem kívánjuk a forró italokat – ilyenkor inkább egy hideg, frissítő kávé lesz a befutó. Az irodában töltött napok talán ilyenkor a legnehezebbek, de szerencsére jobbnál jobb barista kávé receptek találhatók az interneten, amelyekkel egy szempillantás alatt különleges kávés italok készülhetnek az irodai kávésarok szegletében.
Tegyük elviselhetőbbé a következő néhány egyszerű jegeskávé recept segítségével!
Narancs presszó jéggel
Egy pohárba jeget teszünk, felöntjük frissen facsart (vagy 100%-os, rostos) narancslével, végül lassan a tetejére csorgatunk egy friss eszpresszót.
Espresso tonic
Egy pohárba jeget teszünk, felöntjük (ízlés szerint) 1-2 dl minőségi tonikkal és lassan a tetejére csorgatunk egy adag friss eszpresszót. Ha elég óvatosan csináljuk, a kávé és a tonik külön rétegeket képeznek a pohárban – így nem csak finom, hanem látványos italt is kapunk!
Cold brew
A barista kávé receptek egyik legegyszerűbb, mégis legnagyszerűbb tétele a cold brew. Többféle eszköz létezik, amellyel elkészíthetjük. Tegyük az őrleményt az eszközünk filteres részébe, majd öntsük fel hideg vízzel. Tegyük a hűtőbe és másnap reggel már élvezhetjük is!
Egyszerű jegeskávé recept hideg tejjel
Egy pohárba jeget teszünk, felöntjük (ízlés szerint) 1-2 dl hideg tejjel és lassan a tetejére csorgatunk egy adag friss eszpresszót. Opcionálisan cukorsziruppal vagy fagyival édesítjük.
Ha egy kis csavarra vágysz: alkoholos kávé receptek
El sem tudod képzelni a napot kávé nélkül? A következő alkoholos kávé receptek kipróbálása után egész biztosan el se tudod majd képzelni a péntek délutánt alkoholos kávé nélkül!
Az ír kávét sokan ismerik, de tudtad, hogy van élet a whiskey-s kávén túl is? Sok nemzetnek megvan a saját kávékoktélja – Lássuk!
- Olaszország: Caffé Corretto
Az olaszok többféle párlattal is dúsítják a kávét. Grappa, Brandy, rum, szinte bármi jöhet!
- Franciaország: Café calva
Egy adag eszpresszó Calvados-sal feltuningolva
- Spanyolország: Carajillo
A kávéba rum kerül, amit olykor cukorral, citrommal és fahéjjal tesznek még izgalmasabbá
- Németország: Rüdesheimer Kaffeé
Ez a melengető ital fekete kávéból, Asbach Uralt brandy-ből, cukorból és vaníliacukorral kevert tejszínből készül
Szerintünk pedig ezek a legklasszabb kávés alkoholos italok:
- Espresso Martini: feketekávé, tej és kakaópor, vanília ízesítésű vodka
- Diplomatakávé: tojáslikőrt keverünk az espressóba, majd tejszínhabbal, kakaóval, fahéjjal díszítjük