Az ír kávé sokak nagy kedvence, azonban nem ez az egyetlen figyelemre méltó kávékülönlegesség, amit az alkohol tesz még izgalmasabbá. De hogyan készül az ír kávé és milyen további alternatívákkal lehet feldobni egy nap végi találkozót?
A következő receptekkel szeretnénk segíteni, hogy könnyebben kiereszd a fáradt gőzt egy hosszú irodai nap után vagy hogy feldobd a hangulatot egy hétvégi összejövetelen!
Egy időtálló klasszikus: Az ír kávé készítése
Az irodai kávé mellett máskor is fontos szerepet tölt be az életünkben kedvenc koffeines italunk, és időnként szívesen feldobjuk valami extra csavarral: ízesített szirupokkal, gyümölcslével vagy éppen alkohollal.
Az egyik legismertebb alkoholos kávé egyértelműen az ír kávé. Mivel egyszerre élénkít és oldja a feszültséget, nagy sikernek örvend kávéházakban, de otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető. De honnan ered ez a népszerű ital és hogyan készül?
A „legenda” szerint elsőként egy reptéren vesztegelő gép várakozó utasainak szolgáltak fel whiskey-s kávét, annak reményében, hogy az majd lecsitítja a kedélyeket. Arról nem szól a fáma, hogy sikerrel járt-e az akció, csak sejthetjük, hogy ez adta meg a kezdő lendületet a whiskey és a kávé boldog házasságához.
Az ír kávé készítése
Hozzávalók:
- 1 adag espresso
- 2-3 teáskanál barnacukor
- 3 cl (ír) whiskey
- Tejszín (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A cukrot karamellizáljuk (opcionális), majd a whiskey-vel együtt egy magas üvegpohárba öntjük és elkeverjük.
- Ráöntünk egy adag, frissen készített espresso-t
- A tejszínt felhabosítjuk, majd a whiskey-s kávé tetejére kanalazzuk
Az ír kávé tehát egy örök klasszikus. De milyen más alkoholos kávé receptek segítségével dobhatjuk még fel a fekete levest?
Kávé „feljavítva” - Caffe corretto
Az olaszok híresek magas minőségű kávéikról, a kávégép bérlés során is sokan választanak a kávéfőző mellé olaszos pörkölésű alapanyagot. Nem csoda, hogy álmunkban sem gondoltuk volna, hogy van egy olasz alkoholos kávé koktél, aminek a neve „feljavított kávé”, azaz Caffe corretto.
Persze attól még, hogy az igazi olasz espresso nem szorul „feljavításra”, tudjuk, hogy a kávé alkohollal dúsítva mennyei italokat eredményez. Lássuk, mi kell hozzá!
- Bármilyen jó minőségű kávé
- Bármilyen alkohol
A Caffe corretto ugyanis nem egyetlen követendő receptet takar, sokkal inkább az alkoholos kávé gyűjtőneve. Az olaszok leggyakrabban brandy-t, grappát, whiskey-t, rumot, konyakot, amarettót vagy akár egy ritka dalmáciai cseresznyelikőrt, azaz Maraschino-t tesznek a kávéba.
Kávé alkohollal, csajos stílusban: Café Bailey’s
Egy kifejezetten nőies, mégis a férfiak körében is népszerű alkoholos kávé a Café Bailey’s. Ez az édes, krémes, tejszínes kávé koktél mindössze egy-két összetevőből áll és néhány egyszerű lépéssel elkészíthető. Lássunk is neki!
A Café Bailey’s elkészítése
Hozzávalók:
- 1 adag espresso
- 2-3 teáskanál cukor (elhagyható)
- 5 cl tejszín
- 5 cl Bailey’s
Elkészítés:
- Egy előmelegített csészébe öntjük a Bailey’s-t, a cukrot és a kávé felét, majd alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a kávé másik felét is.
- Lassan, csurgatva hozzáadjuk a tejszínt. Ha elég ügyesek voltunk, a Bailey’s-es kávé és a tejszín külön réteget képeznek és nem keverednek össze, csak amikor belekortyolunk! :-)
További kávés alkoholos italok, a világ minden tájáról
A kávés alkoholos italok a világon mindenütt népszerűek. Mondhatni, minden nemzet számára megvan az a kávé koktél recept, amelyre büszkén tekint a sajátjaként. Nézzük, hol milyen alkohollal dobják fel a kávét a nagyvilágban!
- Skandinávia
A skandináv országok egyszerre Európa legnagyobb kávéfogyasztói és alkoholfogyasztásban is az élen járnak, így nem meglepő, hogy előszeretettel kombinálják két kedvencüket.
Az ital, amivel feldobják a kávét:
Vodka
- Spanyolország
A spanyoloknál az alkoholos kávé neve carajillo, amit egyesek szerint akkor készítettek először, amikor megérkeztek Kubába.
Az ital, amivel feldobják a kávét:
Rum
- Franciaország
A franciák szerint is verhetetlen a kávé alkohollal, ezért egy almalé alapú szeszt öntenek a feketébe.
Az ital, amivel feldobják a kávét:
Calvados
- Nagy-Britannia
A britek híresek égetett szeszesitalaikról, ezért nem csoda, hogy a kávés alkoholos italok náluk is nagyot mennek.
Az ital, amivel feldobják a kávét:
Gin
- Görögország
A nemzeti alkoholos kávé nemzeti szeszt kíván! Éppen ezért természetes, hogy a görögök is saját, ánizsos ízéről ismert töményükkel csavarnak egyet a kávén.
Az ital, amivel feldobják a kávét:
Ouzo
Szerinted milyen lenne, ha lenne egy „magyaros” alkoholos kávé? Pálinkával kipróbálnád?