Mit jelent a fenntarthatóság és miért fontos?
Rohanó világunkban a természettudatosság az egyik legnépszerűbb téma. Ennek kapcsán gyakran halljuk mostanában a fenntarthatóság kifejezést, de vajon tudjuk, hogy mit is jelent pontosan?
Bolygónk erőforrásai végesek és minden abba az irányba mutat, hogy kezdünk kifutni az időből. Ha nem cselekszünk időben, a Földet ért károk visszafordíthatatlanok lesznek. Ezért a mi felelősségünk megfelelően felhasználni ezeket az erőforrásokat, hogy elkerüljük, hogy a jövő generációi életében katasztrófák következzenek be.
A fenntarthatóság egy olyan fejlődési folyamat, ami lehetővé teszi, hogy a következő generációk is optimális körülmények között nőhessenek fel. Az ilyen környezetbarát megoldások közé tartozik az újrahasznosítás és a megújuló energiák ésszerű felhasználása.
De mi köze a fenntarthatóságnak a kávézáshoz?
Ökológiai lábnyom - hogyan befolyásolja a kávézás?
Bármennyire is szeretjük, szembe kell nézzünk azzal a ténnyel, hogy a kávé nem kifejezetten fenntartható élelmiszer. A hosszú ellátási láncok óriási terhelést rónak a környezetre, így a távoli tájakon termesztett és feldolgozott, majd óceánokon és országokon át hozzánk szállított kávé nem tartozik a környezetbarát termékek közé.
Elsőre nem is gondolnánk, hogy a kávénak nem csak a termelése, feldolgozása és szállítása, hanem az elkészítése is komoly hatást gyakorol a környezetre. Számos apró tényező befolyásolja, hogy a kávéfőzés környezetbarát-e vagy sem.
Az alapanyagok és a barista kellékek egyaránt csomagolva érkeznek, ami által rengeteg hulladék keletkezik. Ezeket a termékeket időről időre újra meg kell vásárolni, így elkerülhetetlen, hogy újabb és újabb adag csomagolást dobjunk a szemétbe.
A különböző kávégépek az üzemelés során rengeteg energiát használnak fel, amely energia többnyire nem-megújuló forrásból származik, előállítása nem környezetbarát módon történik. Emiatt rendkívül fontos, hogy minimalizáljuk az energia szükségleteinket és olyan módszereket alkalmazzunk, amelyek hozzájárulnak az ökológiai lábnyom csökkentéséhez.
Szerencsére létezik fenntartható kávé, és olyan kávékészítési módszerek, amelyek lényegesen kisebb terhelést jelentenek a bolygó számára. Bizonyos kávégép típusok és kávégép beszerzési megoldások kifejezetten alkalmasak a zöld kávé előállítására. Nézzük, mik ezek!
Ökológiai lábnyom - hogyan csökkenthetjük?
Kapszulás kávé
A zöld kávé kapcsán nem biztos, hogy a kapszulás kávé jut először eszünkbe, mivel minden egyes kávé elkészítésekor elhasználunk egy kapszulát. Ennek ellenére a kapszulás kávék gyártói is igyekeznek kialakítani a visszagyűjtés módját és újrahasznosítani az ezáltal keletkező hulladékot. Egyes kapszulák 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ezeknek a csomagolása újrahasznosítható anyagokból készül, így ez a megoldás teljesen fenntartható.
Kávégép bérlés
- A kávégép bérlés egy olyan megoldás, ami a környezetnek és a pénztárcánknak is kedvez, ezért egy zöld iroda kialakításában is nagy segítség lehet.
- A szemes kávéval üzemelő kávégépek működése során csupán kilogrammonként egy szelektíven gyűjthető tasak keletkezik, így más megoldásokhoz képest egyértelműen kevesebb hulladéktermeléssel jár használatuk.
- Ha megunjuk vagy elromlik a régi kávéfőző, a kávégépbérlés keretében nem szükséges kidobni azt, így nem keletkezik felesleges hulladék.
- Nem kell aggódnunk a karbantartási díjak miatt, így jelentős összegeket spórolhatunk meg.
Ha irodai kávégép vagy ipari kávégép bérlésén gondolkozol, látogass el a webáruházunkba és kérj ajánlatot!
Ha pedig minőségi kávé ajánlatokat keresel, érdemes ellátogatnod a Koffein Roasters webáruházába!