Bezárás
icon close

Hová szeretnétek kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, ellenőrizd le az email címet!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, fogadd el az adatkezelési tájékoztatót!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fenntartható kávé: Specialty kávé és fenntarthatóság

Mi az a specialty kávé? Minden specialty kávé fenntartható? Hogyan tehetjük a fenntartható kávé fogyasztást az életünk részévé? Ezekre keressük a választ.

fenntartható kávé
Szerző
KoffeinService
Olvasási idő
6
perc
Kategória
Kávézás

A kávézás szerelmesei egyre inkább keresik azokat a lehetőségeket, amelyek nemcsak ízletes élményt nyújtanak, hanem a bolygó számára is kedvezőbbek. A specialty kávé egy fenntartható megoldás, hiszen amellett, hogy ilyen kávét fogyasztani már-már egy trendi életstílus, egy felelősségteljes választás is. 

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi is az a specialty kávé, milyen kritériumok alapján ítélik meg, és hogyan válhat egy kávézó fenntarthatóvá, ezzel segítve a bolygónkat és a közösségeket, akik a kávé termesztésből élnek.

Mi az a specialty kávé?

A specialty kávé kifejezés a 2000-es évek elején kezdett elterjedni az Egyesült Államok nyugati partján. Az első néhány speciality kávézó Seattle környékén, valamint Ausztráliában, Melbourne és Sydney városában nyíltak.

De mi az a specialty kávé, mit jelent ez a kifejezés?

A specialty kávé kifejezés egyaránt vonatkozik az alapanyagra és az ilyen minősítéssel ellátott alapanyagból készülő italokra is.

Ha az alapanyagról van szó, olyan kávét nevezhetünk specialty-nek, amelyet különös gonddal és odafigyeléssel termesztenek, szüretelnek, és dolgoznak fel. A cél azonban nem csak az, hogy az alapanyagból készült ital a lehető legjobb ízélményt nyújtsa: a specialty kávé, azon túl, hogy egy termék, egy egész mozgalom, amely a minőségre, az átláthatóságra és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt.

A specialty kávé fogalma a kávé értékelésére szolgáló pontozási rendszerhez kapcsolódik, amelyet a Specialty Coffee Association (SCA) fejlesztett ki. Ez a rendszer 100 pontos skálán értékeli a kávékat, és csak azok a kávék kaphatják meg a specialty jelzőt, amelyek 80 pont felett teljesítenek. Az értékelés során figyelembe veszik a kávé ízprofilját, aromáját, testességét, savasságát és egyéb jellemzőit.

Minden specialty kávé fenntartható?

A specialty kávé fogalma ugyan gyakran összekapcsolódik a fenntarthatósággal, de nem minden specialty kávé készül feltétlenül fenntartható módon. A Specialty Coffee Association (SCA) által kidolgozott pontozási rendszer és kritériumok alapján a kávé minőségét értékelik, de a fenntarthatóság kérdése különálló tényező. 

A fenntartható kávé termesztés magában foglalja a környezetvédelmi szempontokat, a gazdák tisztességes bérét és munkakörülményeit, valamint a közösségek támogatását. A kávétermesztés akkor fenntartható, ha képes minimalizálni a természeti erőforrások kizsákmányolását, és hosszú távon is fenntartható tud maradni a kávéipar számára. A specialty kávé így gyakran szoros kapcsolatban áll a fenntarthatósággal, hiszen a termelők és a vásárlók is egyre inkább keresik azokat a megoldásokat, amelyek középpontjában a vállalati fenntarthatóság és a természet tisztelete áll.

Fenntartható kávézó és az út, ami odáig vezet

Az, hogy fenntartható-e egy specialty kávézó, több tényezőtől függ:

  • Elsősorban a beszerzési lánc átláthatóságán és fenntarthatóságán múlik, tehát, hogy honnan és hogyan szerzik be a kávét. 
  • Egy fenntartható kávézó olyan kávét kínál, amelyet fenntartható módon termesztettek, és amely mögött tisztességes kereskedelem áll. 
  • Emellett figyelmet fordítanak a hulladékcsökkentésre, az energiahatékonyságra és a környezetbarát csomagolásra is.

Otthon és a munkahelyünkön is hozzájárulhatunk a fenntartható kávéfogyasztáshoz:

  • Például választhatunk olyan kávékat, amelyek fenntartható forrásból származnak, és újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolásban kaphatók.
  • Emellett érdemes figyelni arra, hogy ne pazaroljuk a vizet és az energiát a kávéfőzés során, és lehetőség szerint használjunk újratölthető kapszulákat vagy szűrőket. 
  • A munkahelyi kávé sarokban pedig az eldobható kávés poharakat cseréljük igazi csészékre és ahelyett, hogy drága kávéfőzőt vásárolnánk, ismerkedjünk meg közelebbről a kávégép bérlés gyakorlatával!

A fenntartható kávézás nemcsak a bolygónknak tesz jót, hanem a kávé minőségét és az élményt is javítja. A specialty kávé és a fenntarthatóság kéz a kézben járnak, és egyre több kávézó és fogyasztó ismeri fel ennek fontosságát.

További híreink

Munkahelyi wellbeing
őszi kávé recept
fenntarthato-kave
kávégép bérlés
Automata-kavefozo
Kávé a világ körül
alkoholos kávé receptek
kávé-termelő-országok
munkahelyi kávézás
specalty kávé
kávézás története
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
legjobb kávéfőző otthonra
kávéfőző irodába
ipari kávégép bérlés
Környezetbarát kávézás
Tea vagy kávé
Minőségi kávé
Kávék koffeintartalma
professzionális kávégép
barista kávégép
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

magas minőségű szemeskávék
hatékony munkavégzés kávé után
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

este is fogyasztható kávé
Terbócs László
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen