Nem kérdés, hogy a specialty kávé meghódította a világot. De honnan érkezik a különleges kávé alapanyag a pörkölőkhöz és a kávézókba? Arról, hogy mi az a specialty kávé, már írtunk korábban – most itt az ideje, hogy bemutassuk a világ legnagyobb kávétermelő országát! Következzen a brazil kávé!
Minőségi kávé a világ minden tájáról: kávétermelő országok
Ha azokat nézzük a kávétermelő országok közül, amelyek a fenntartható kávé termesztés vonalon jeleskednek, akár azokat, amelyek a legtöbb kávét termesztik a világon, több országot is meg kell említenünk. Nézzük, melyek a legnagyobb kávétermelő országok a nagyvilágból!
- Honduras
- Indonézia
- Kolumbia
- Vietnám
- Etiópia
- Kenya
- Brazília
A kávétermelés világszerte számos ország gazdaságának meghatározó része. A felsorolt országok mind híresek kávéjukról, de Brazília áll a lista élén. 2018-ban a világ kávétermelése 174,5 millió 60 kg-os zsák volt, ebből Brazília részesedése 48 200 000 zsák volt, ami jól rávilágít arra, hogy milyen fontos szerepet tölt be az ország a globális kávépiacon.
A kávé termesztés legnagyobb birodalma: Brazília
Brazília több, mint 150 éve uralja a nemzetközi kávépiacot, és a világ legnagyobb exportőreként a kávétermelés 60%-át adja. Az arabica és a robusta kávé egyaránt megtalálható az ország termőterületein, így a prémium szemes kávé mellett a kevésbé magas minőségű, olcsóbb kávé is nagy mennyiségben érkezik innen. A leggyakoribb kávécserje fajták az országban:
- Bourbon,
- Typica,
- Caturra,
- Catuai,
- Acaia,
- Mundo Novo,
- Icatu
Brazíliában több mint 220 000 kávéfarm működik, melyek közül a leghíresebb térségek:
- Sao Paulo,
- Parana,
- és Minas Gerais.
A brazil kávé átlagos tengerszint feletti termesztési magassága 1100 méter, tehát viszonylag alacsony (főleg a közép-amerikai kávékhoz viszonyítva). Ebből kifolyólag a brazil kávé jellemzően nem túl intenzív. De térjünk is rá, hogy mik a brazil kávé legfontosabb jellemzői!
A Brazil kávé jellemzői
A Brazíliában termesztett Bourbon Santos és a Brazil Cerrado kávék népszerűségének titka, hogy képesek elviselni a sötét pörkölést anélkül, hogy a kávé keserűvé válna. Ennek egyik oka a fent említett viszonylag alacsony termőterület és az annak köszönhető nem túl intenzív íz. Épp ezért a kávépörkölők gyakran használják blendek készítéséhez, hogy lágyítsák vele az intenzívebb típusok ízét.
Ennek, és a nagy változatosságnak köszönhetően többféle osztályozású brazil kávé létezik, amelyek között egyaránt megtaláljuk a specialty szemes kávé típusoktól az alacsonyabb minőségű, olcsóbb kávékat is.
Milyen tulajdonságok jellemzik a brazil szemes kávé ízét?
- alacsony savtartalom
- nugátos édesség
- gyakorta keserédes
- pörkölve csokoládés ízjegyek jelentkeznek
Összességében a brazil kávé íze kapcsán elmondhatjuk, hogy jó minőségű, de a legnagyobb ínyenceknek nem elég izgalmas.
Kinek fog ízleni a brazil kávé?
A brazil kávé leginkább azok számára ideális választás, akik szeretik a sima, enyhe kávét, és a specialty vonalon is inkább a kevésbé savas verziókat kedvelik. Munkahelyi környezetben például rengeteg, egymástól eltérő ízlésű ember fordul meg, ezért a munkáltatóknak gyakran kihívást jelent, hogy megtalálják azt a kávét, ami mindenki számára megfelel.
Ha egy munkáltatónak az irodai kávégép bérlés mellett a prémium szemes kávé biztosítása is fontos a munkahelyen, a brazil kávé remek választás lesz, hiszen enyhe ízének köszönhetően ez az a kávé típus, amelyik biztosan minden munkatársnak és vendégnek egyaránt ízleni fog.