Bezárás
icon close

Hová szeretnétek kávégépet?

Hány kávét fogyasztotok naponta?

Hány kávégépre van szükségetek?

Mely típusú kávékat részesítitek előnyben?

Kérlek, ellenőrizd le az email címet!
Kérlek, ellenőrizd le a telefonszámot!
Kérlek, ellenőrizd le a cégnevet!
Kérlek, ellenőrizd le az irányítószámot!
Kérlek, ellenőrizd le a kapcsolattartót!
Kérlek, fogadd el az adatkezelési tájékoztatót!
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kávé a világ körül – Különleges kávéfogyasztási szokások

Mi az a kopi luwak? Hogy készül a török kávé? Neked vajon ízlene a tibeti vajas kávé? Különleges kávék és furcsa kávéfogyasztási szokások a nagyvilágból.

Kávé a világ körül
Szerző
KoffeinService
Olvasási idő
6
perc
Kategória
Nagyvilág

A kávé szeretete világméretű: kultúrákon és kontinenseken át köt össze bennünket. Minden népnek és tájnak megvannak a maga egyedi szokásai, amelyekkel különleges ízt és jelentőséget adnak ennek az ébresztő nedűnek. 

Csatlakozz hozzánk erre a képzeletbeli utazásra, és ismerd meg azokat a rituálékat, amelyek olyan különlegessé teszik a kávéfogyasztást szerte a világon!

A kevésbé különleges kávék földjén: Kávéfogyasztási szokások Magyarországon

Magyarországon a kávéfogyasztás terén az olaszos kávé irányzat a legnépszerűbb: a magyarok leggyakrabban espresso, hosszú kávé és cappuccino formájában fogyasztják a feketéjüket. 

Azonban az utóbbi évtizedekben az újhullámos kávézók világa is meghódította a magyar szíveket. Ezek a helyek a minőségi kávéfogyasztásra és a specialty kávéra helyezik a hangsúlyt. Az ilyen, magas minőségű alapanyagokból, nagy szakértelemmel készített kávézókban a flat white és tejeskávé is közkedvelt italnak számít.

A magyaroknak fontos az is, hogy az irodai kávé is kávéházi minőségű legyen. Erre a kávégép bérlés egy igen elterjedt és népszerű megoldás a munkáltatók körében. Így mindenki egyszerűen és gyorsan ihat olyan kávét, amilyet csak szeretne.

Európai kávéfogyasztási szokások

Európa híres rendkívüli kulturális sokszínűségéről, országait számos különböző nemzet lakja. És talán már nem meglepő fordulat, hogy ahány ország, annyi kávéfogyasztási szokás…

  • Olaszország:

Olaszország az espresso hazája, nem csoda tehát, hogy ez a legnépszerűbb kávé a csizma lakói körében. Sokan cukorral fogyasztják, de egyes helyeken citrommal is kínálják. Utóbbi állítólag remekül kiemeli a kávéban rejlő ízjegyeket. Te megkóstolnád?

Egy másik népszerű, kifejezetten olasz kávéital a cappuccino, amit az igazi olaszok kizárólag délelőtt fogyasztanak. Ha 11 után egy bar-ba betérve kérsz egy ilyen tejhabos finomságot, garantáltan kiszúrják, hogy turista vagy!

  • Németország és Svájc:

A németek és svájciak azzal kényeztetik magukat, hogy forró csokival keverik össze a kávéjukat. Az édes csoki és a koffein szerelemgyereke egy igazi energiabomba, ezért egy nehéz munkanap előtt jó szívvel ajánljuk!

  • Belgium:

A belgák a kávéjuk tetejére csokidarabokat szórnak. Ezt nevezzük mi ínycsiklandó fűszerezésnek! 

  • Ausztria:

Az osztrákok nagy kedvence a mélange, ami közel áll a tejeskávéhoz. A csavart az adja, hogy a pohár aljára egy kis mézet csurgatnak, a speciális „tálalás” során pedig a tej és a kávé külön rétegeket képeznek.

  • Görögország:

A görögöknél az a hagyomány, hogy a legidősebb személynek szolgálják fel először a kávét.

  • Portugália:

A portugálok kedvenc kávéja a mazagran, ami egy citromlével vagy citromos ásványvízzel elkészített kávékülönlegesség. 

  • Franciaország:

A francia café au lait, azaz a hatalmas bögre tejeskávé nem hiányozhat a francia reggelekből. A lágy ízű italt croissant-nal vagy más péksüteménnyel fogyasztják.

  • Skandináv országok:

A skandináv országok népei igazi kávéőrültek! Finnországban a napi 8-9 csésze kávé fogyasztása teljesen normális, de akad olyan is, aki akár 30 adagot is megiszik egy nap. Nyugalom, ők a méregerős espresso helyett inkább a gyengébb, sok vízzel készülő filter kávékat részesítik előnyben, amelyek mellé édesség helyett gyakran sajtot esznek.

Indonéz cibetmacska kávé: Kopi luwak

A kopi luwak, vagyis a cibetmacska kávé a legdrágább kávé a világon. A „macska kaki kávé” a cibetmacska nevű állat ürülékéből, pontosabban az abból kinyert kávészemekből készül.

Az állatfaj egyik különlegessége, hogy előszeretettel fogyasztja a kávécseresznyét. Innen pedig már valószínűleg kitaláljátok, hogy folytatódik a világ legdrágább kávéjának története. Az indonéz különlegesség neve nem a kávéfajtát jelöli, az elkészítés módjára utal.

Török kávé készítése

„A kávénak olyan feketének kell lennie, mint a pokol, olyan erősnek, mint a halál és olyan édesnek, mint a szerelem” – tartja a mondás. A török kávé valóban egészen más, mint amilyennek mi ismerjük ezt a csodás fekete italt.

A sűrű török kávét általában evés után fogyasztják édességgel, és egy jellegzetes, hosszú nyelű rézedényben készítik. Az őrölt kávéra vizet öntenek, így rakják a tűzre. A fekete leves alján ott marad a zacc, ebből gyakran jósolnak.

Tibeti vajas kávé

Ázsia egyes részein vajat tesznek a kávéba. A tibeti kultúrában és más ázsiai régiókban, például Szingapúrban és Thaiföldön is megtalálható ez a különleges ital. A Kopi Gu Yu néven is ismert italba kerülő vaj lágyabbá teszi a kávét és harmonikus ízvilágot hoz létre.

Bár az első fogyasztásakor a tapasztalatok szerint hasmenést és hányingert okozhat, sokan esküsznek rá. Fontos azonban észben tartani, hogy a magas kalória- és zsírtartalma miatt energiaitalnak ideális, fogyókúrázóknak azonban kevésbé ajánljuk. 

Etióp kávé kultúra

Etiópia a kávé őshazája, valamint a világ egyik legfontosabb kávétermő vidéke. Az etiópok körében a kávékészítés egy igazán különleges szertartás, amely akár több mint két órát is igénybe vehet. De mégis hogyan?

A kávébabot frissen pörkölik, gyakran egyszerűen szabad tűz fölött egy serpenyő szerű edényben. Ezt követően mozsárban megőrlik, majd bunát, vagyis eszpresszót készítenek belőle. 

Az ősi hagyományok szerint sót és vajat adnak hozzá, azonban ma már sokan inkább cukorral fogyasztják.

Megkívántad valamelyiket?

További híreink

Munkahelyi wellbeing
őszi kávé recept
fenntarthato-kave
kávégép bérlés
specialty kávé
Automata-kavefozo
alkoholos kávé receptek
kávé-termelő-országok
munkahelyi kávézás
specalty kávé
kávézás története
munkahelyi kavezas
produktivitás
mikor kávézzunk
kávés receptek
frissen pörkölt kávé
kávé sarok
jegeskave-recept
legjobb kávéfőző otthonra
kávéfőző irodába
ipari kávégép bérlés
Környezetbarát kávézás
Tea vagy kávé
Minőségi kávé
Kávék koffeintartalma
professzionális kávégép
barista kávégép
olasz espresso
irodai kávészünet
Olvasási idő:
3
perc
Munkahely

Kávét minden munkahelyre

magas minőségű szemeskávék
hatékony munkavégzés kávé után
pilvax kávéház
Olvasási idő:
4
perc
Lifestyle

Kávés nemzet a magyar?

este is fogyasztható kávé
Terbócs László
Értékesítési vezető
koffeinservice team 19

Próbálj ki minket 7 napon át kötelezettségmentesen

01

Gyors ajánlatkérés

Fordulj hozzánk bizalommal, és profi csapatunkkal 1 munkanapon belül összeállítjuk testreszabott kávézási ajánlatodat

02

7 napos tesztidőszak

Próbáld ki kollégáiddal csúcskategóriás gépeinket, és kóstoljatok barista kávékülönlegességeket egy héten át kötelezettségmentesen

03

Szerződéskötés

Ha tetszett a tesztidőszak, akkor már csak a digitális aláírásod kell hozzá, hogy innentől minden irodai kávéügy a mi dolgunk legyen